„Greuceanu” de Petre Ispirescu (rezumat)

greuceanu Petre IspirescuAu fost odată nişte zmei care au furat soarele şi luna care străluceau deasupra împărăţiei lui Roşu Împărat. El trimise veste pretutindeni că cine va aduce luna şi soarele înapoi pe cer va primi jumătate din împărăţie şi pe fiica lui de soţie. Încercară mulţi, dar nimeni nu reuşi.

Într-o zi veni să îşi încerce norocul şi Greuceanu. Pornind, îl luă pe fratele său cu el şi trecură pe la Faurul-pământului. Se sfătuiră ei ce se sfătuiră, iar Greuceanu şi fratele lui plecară, în timp ce faurul îl creea pe voinic din fier. Atunci când cei doi ajunseră la o răscruce, fratele rămase acolo, continuând doar Greuceanu. Intră într-o pădure. Acolo veniră trei zmei pe rând, unul mai mare ca celălalt, pe care eroul îi omorî, iar de la al treilea îi tăie un deget care era cheia cufărului unde ţinea ascunse soarele şi luna pe care le eliberă.

Când se întâlni din nou cu fratele, îşi luară doi cai şi porniră spre palatul impăratului. Pe drum făcură un mic popas într-o grădină foarte frumoasă, cu fluturi şi flori şi cu apă limpede unde vrură a bea, dar Greuceanu, simţind pericolul, cu paloşul lovi apa şi o floare din care ieşi un sânge negru a fetei celei mari a zmeului. Mai înainte de asta dădură de un pom cu pere de aur. Fratele vru să guste, dar voinicul lovi cu paloşul şi îndată căzu un sânge negru a mamei zmeoaică. Începuse să îi fugărească până la Faurul-pământului. Zmeoaica vru să îi înghită în acel moment, dar în loc de Greuceanu înghiţi statuia lui şi muri.

Îşi continuară călătoria spre palat într-o trăsură construită de făurar. Mai departe merse doar băiatul pentru că fratele luase un cal să se ducă înaintea împăratului că să vestească venirea lui.

Pe drum întâlni un diavol care scoase cuiul din capul osiei făcându-l să meargă acolo, uitându-şi paloşul. Diavolul luă paloşul şi, dându-se de tri ori peste cap, se făcu stană de piatră. Băiatul îşi continuă drumul.

La castel, sfetnicul se prefăcu în faţa împăratului că el a adus soarele şi luna. El de fapt se aliase cu diavolul, căci fără paloş nimeni nu mai credea că Greuceanu este el. Venind şi voinicul şi aflând de toate acestea se duse înapoi pe drum, sparse stana pe piatră pentru aş lua paloşul. Dovedi că el este adevăratul erou, o luă pe prinţesă de soţie şi jumătate de împărăţie, cel puţin până la moartea împăratului.

Reclame

98 de gânduri despre &8222;„Greuceanu” de Petre Ispirescu (rezumat)&8221;

  1. Acesta ii un rezumat si in rezumat nu ai voie sa folosesti infinitivul si perfectul simplu asa ca nu este bun nu mai copiati asta ca nu are rost!!!!

  2. Nici macar nu am citit rezumatul,dar va zic ca va iese si voua daca va straduiti mult.De exemplu eu imi scriu rezumatele,nu le i-au de pe internet,doar cu exceptii,si imi ies frumoase cu toate ca sunt in clasa a ||-a

  3. Unii de aici sunt analfabeti…dar nu numai la romana ci si la engleza😂😂😂 si ma gandesc ca-i bun rezumatul chiar daca are un comentariu NEGATIV foarte convingator…

  4. andreiutuzu, partea aiurea ti se pare aceea ca primeste doar jumatate din imparatie????????? Pai si cum se face atunci ca ei traiau fara Soare? Asta ti se pare normal?

  5. am citit rzumatul maine dau lucrarea la romana nu stiu ce nota o sa iau iti spun maine daca iau o nota mica?
    habarnam mi-e cam frica

  6. Mersi, am luat nota 1.Pentru copiat. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s